Fiecare bărbat se poate confrunta cu disfuncții erectile care împiedică actul sexual, dar nu este nevoie să trageți concluzii pripite, deoarece ar putea fi rezultatul unei zile stresante. Cu toate acestea, dacă nu ați reușit să obțineți sau să mențineți o erecție satisfăcătoare timp de 3-6 luni, merită să consultați un medic pentru a verifica dacă aveți disfuncție erectilă.
– Stilul de viață stresant, situația actuală, care este copleșitoare pentru toată lumea și adesea chiar foarte dificilă, poate afecta aproape fiecare aspect al vieții noastre. Astfel, chiar și anxietatea legată de coronavirus poate provoca disfuncții sexuale, dar este important să știți că disfuncția erectilă poate fi cauzată și de o serie de probleme ale altor organe. De exemplu, diabetul, hipertensiunea arterială, obezitatea, disfuncția erectilă cauzată de afecțiuni ale prostatei sunt foarte frecvente – iar ajutorul unui specialist este esențial pentru depistarea acestora.
Cauze comune ale disfuncției erectile
Boli cronice
Diabetul, bolile cardiovasculare (inclusiv hipertensiunea arterială ), tulburările metabolismului grăsimilor afectează toate întreaga rețea vasculară, inclusiv rețeaua vasculară și alimentarea cu sânge a organelor genitale. Cu toate acestea, afecțiunile subiacente bine gestionate și tratate sunt mai puțin susceptibile de a provoca astfel de complicații, iar dacă disfuncția erectilă a apărut deja, tratamentul afecțiunii subiacente poate avea un efect pozitiv.
Boli și tulburări hormonale
Poate exista o cauză endocrinologică pentru disfuncția erectilă, astfel încât urologul poate verifica adesea nivelurile de testosteron și funcția tiroidiană.
Extinderea prostatei
O prostată mărită pune presiune pe uretră, obstrucționând astfel fluxul liber de urină. Cu toate acestea, în plus față de simptomele urinare, poate provoca, de asemenea, dureri în abdomenul inferior, podeaua pelviană, disfuncție erectilă, care poate fi primul simptom al afecțiunii.
Efecte secundare ale medicamentelor
În momentul interviului, este important să se clarifice ce medicamente ia pacientul, deoarece disfuncția erectilă poate apărea și ca efect secundar al tranchilizantelor, antidepresivelor, medicamentelor pentru tensiunea arterială etc. În astfel de cazuri, poate fi luată în considerare o operație.
Abuzul de substanțe
Uneori, consumul de substanțe, chiar și pentru a reduce anxietatea, duce la disfuncții erectile, deoarece țigările, alcoolul și drogurile deteriorează vasele de sânge. Un psiholog sau psihiatru poate ajuta nu numai la renunțarea la droguri, ci și la gestionarea sănătoasă a stresului și la gestionarea psihologică a problemelor sexuale.
Tratamentul depinde de cauza problemei
Disfuncția erectilă poate fi tratată cu succes în aproape 90 la sută din cazuri dacă tratamentul este personalizat.
– Cel mai important lucru este să se trateze boala de bază și, dacă este necesar, cauzele psihologice, și să nu se bazeze pe „leacuri miraculoase” nedovedite disponibile pe internet. Oricine vine să consulte un urolog trebuie să știe că disfuncția erectilă este o problemă frecventă în practica noastră și nu este nicio rușine să ceri ajutor”, spune Dr. István Rákász, urolog la Centrul de Urologie. Dacă există o problemă hormonală, terapia hormonală poate fi o soluție, fie sub forma unui produs injectabil topic pentru erecții imediate, fie a unui tratament pe termen mai lung pentru a corecta deficitul de testosteron. O examinare poate dezvălui o obstrucție a vaselor de sânge din zona pelviană sau peniană, caz în care intervenția chirurgicală poate fi o opțiune, la fel ca și intervenția chirurgicală pentru implantarea unui implant penian.